Søg i nyheder Kontakt fsu Sitemap
Liveskak


28. marts 2007 PrintvenligSydøstfyn er tilbage i den bedste række
Af Niels Erik Nielsen

Da førende BMS inden sidste runde havde 11 matchpoint mod Sydøstfyns blot 8, skulle fynboerne have mindst et brætpoint mere mod Hillerød end BMS fik mod Frederiksberg, hvis de ville vinde 1. division, gruppe 1 og sikre sig oprykning til landets bedste række, Skakligaen.

Det var i sig selv svært nok, men udsigterne blev bestemt ikke bedre af, at Frederiksberg havde valgt at stille med fem reserver til sidste runde opgøret. Bræt 7 (1766) og 8 (1623) havde ikke tidligere været med på førsteholdet, og de var oppe mod et par BMS-folk med cirka 2100 i rating, som fik sig et par lette point.

Steffen lyttede ikke til sig selv
Holdleder Steffen Pedersen havde inden kampen holdt et oplæg, hvor han forklarede, at den bedste måde at gå efter en storsejr på, var at spille lange og kontrollerede partier.

Han havde dog ikke lyttet til sig selv, for med de hvide brikker gik det lynhurtigt med at vinde over Tim Jaksland.

Steffen afveg fra sit normale åbningsrepertoire og spillede e4 i første træk, og det kom tilsyneladende bag på modstanderen, der reelt kunne have givet op efter træk 14. Steffen har netop spillet 13.Lf4:

13…e5?!
13...g5!? 14.Lg3 a6 15.De2 Le7 16.0–0–0±.
14.De2!+- Le7 15.dxe5

15…0–0
Alternativerne 15...Lxc5 16.e6! fxe6 17.Dxe6+ De7 18.Dxe7+ Sxe7 19.Lxc7+- eller 15...Sxc5? 16.Td1 Sd7 17.e6 fxe6 18.Dxe6 duer heller ikke.
16.Td1 Lxc5 17.e6 fxe6 18.Dxe6+ Kh7 19.Txd7 Dh4

20.0–0! Txf4 21.De5 Lxf2+ 22.Kh1 Df6 23.Dxf6 Txf6 24.Se4
1–0

Torben Sørensen debuterede med en sejr
Sydøstfyn gav debut til Torben Sørensen, og Tipsbladets odds ekspert vandt uproblematisk sit parti mod Ib Hother Andersen.

Finn Nøhr sørgede for den tredje Sydøstfyn-gevinst, da han efter et godt parti, hvor modstanderen ikke var i nærheden af noget som helst, satte ham mat midt på brættet.

På dette tidspunkt, så Frederiksberg overraskende ud til at få 3 point mod BMS, godt hjulpet af BMS spillernes nervøsitet. Det betød, at 6 point var nok til oprykning, og Martin Strandby kunne derfor tage remis i en stilling, der nok var lidt i underkanten.

Tilbage sad blandt andet Ulrik Rath, som havde en positionelt vundet stilling med en merbonde og den slags kikser superteknikeren Ulrik som bekendt ikke.

Jan Nordenbæk havde længe en lille fordel, men den forsvandt op mod tidskontrollen, hvorefter stillingen var en død remis med uligefarvede løbere. Jakob Mikkelsen stod noget trykket, men burde kunne holde sin stilling, mens det ikke så ud til at Lars Borbjerggaard kunne vinde.

Da BMS – Frederiksberg endte 5-3, var kravet til Sydøstfyn 6 point. Jakob fik besked på, at tilbyde remis, men modstanderen afslog. Nordenbæk lod uret køre for at kunne spille på gevinst, hvis det blev nødvendigt, men senere tog han dog remis uden at der var spillet et eneste træk i næsten en time.

Lars sikrede oprykningen
Lars havde holdt sin remisstilling flydende, og da Jakob stille og roligt var ved at blive presset ud af brættet, var Lars nu tvunget til at gå efter sejren.

Da de sidste mange træk foregik, mens spilletiden var ved at løbe ud for begge parter, er de ikke noteret ned, men her er diagramstillingen efter det sidst nedskrevne træk, efter at Lars som sort netop har spillet 70…Kb6:

Som man ved selvsyn kan konstatere, burde det ikke være muligt, at vinde med a og c-bonde, springer og tårn mod c og d-bonde, løber og tårn, men det var ikke desto mindre, hvad Lars præsterede.

Da minutter blev til sekunder, sørgede Lars for hele tiden at være nogle få sekunder foran, og modstanderen Jens Østergaard er sikkert helt rundtosset endnu, sådan som han blev drevet rundt på brættet. Med 10 sekunder igen opgav Hillerød-manden, da ’Bobby’ i næste træk ville få ny dronning og desuden var mindst dobbelt op på tiden.

At Jakob så samtidig tabte, var kun af kosmetisk betydning, da Sydøstfyn med 6-2 sejren var oppe med snævrest mulige margin, et halvt point.

Det er tredje gang på 4 år holdet præsterer at rykke op trods dårlige odds ved slutrundens start, så der er grund til at lette på hatten for Niels Højgaards tropper, som efterhånden kommer fra hele landet.

Topscorer blev oprykningshelten Lars Borbjerggaard, som scorede 5/6p. Jan Nordenbæk lavede 4,5/7p. og Steffen Pedersen 4/6p.

Efterfølgende blev der naturligvis festet igennem. En lille hård kerne fortsatte til den lyse morgen - og lidt til. I det indre København og på Vesterbro er der efter sigende ingen, der den dag i dag er i tvivl om, hvor den ene oprykker til Skakligaen kommer fra!

Læs også:
Skakklubben Sydøstfyn i Skakligaen (25. marts 2007)
Sydøstfyn kom tættere på (5. marts 2007)
Mager fynsk divisionsrunde (30. januar 2007)
Sydøstfyn og KS var begge i foræringshjørnet (30. januar 2007)
Divisionsskak - en gratis oplevelse! (28. januar 2007)
Sydøstfyn er fortsat i front (28. november 2006)
God start for de fynske divisionshold (7. november 2006)

© 2019 Fyns Skak Union