Søg i nyheder Kontakt fsu Sitemap
Liveskak


8. oktober 2006 PrintvenligMarginalerne var ikke med de fynske juniorer
Af Niels Erik Nielsen

 

Her er holdleder Kim Skaannings runde-til runde beretning fra stævnet:

Årets junior-hold DM blev nok en gang afviklet på Tjele efterskole.
Desværre var det sidste gang at Tjele efterskole ville påtage sig denne økonomisk svære opgave. Fra Fyn skal der lyde en tak til Tjele efterskole for at have påtaget sig opgaven igennem de sidste 6 år.

Det fynske hold bestod i år af juniordanmarksmesteren Kristoffer Dyrgaard, Stefan Wiecker, Michael Madsen, Theis Nielsen, Bent Carl Christensen, Casper Emil Rouchmann og Mads Hansen, alle fra Frem. Marie Frank-Nielsen fra Nr. Aaby og Kris Munk fra Sydøstfyn.

Desværre kunne Jonathan Nørsøller fra Kerteminde og Jacob Buur fra Indslev, der begge var kvalificeret efter rating, ikke deltage i år.

Bent, Casper Emil og Mads var vores tre kadetter (max 16 år), og da der er krav om, at der skal være tre kadetter på holdet, skulle de spille alle kampene.


Der skulle også være en pige på holdet, så Marie skulle også deltage i alle vores kampe. Det betød, at de nederste af de store skiftedes til at sidde over.

Mads B. Svensdsen og jeg selv foretog de løbende strategiske vurderinger om, hvem der skulle sidde over.

1. runde:

For en gang skyld kunne alle de danske hovedkredse stille et juniorhold til DM-stævnet. Med 9 hovedkredse var programmet derfor ekstra tæt i år, og det ulige antal betød, at der var en oversidder pr. runde.

På grund af en sen ankomst af Casper Emil, Michael og Theis blev vi nødt til at melde os som oversidder i 1. Runde. En pause, vi måske godt kunne have brugt senere på dagen.

2. runde:

Første rigtige modstander var 8. Hovedkreds, (Nordsjælland og Bornholm). Rart at se dem kunne stille hold igen, efter et par år med afbud.
Kris var oversidder og fra sidelinien kunne han se fire sikre pinde komme ind på kontoen.
Bent, Kristoffer, Mads og Stefan vandt alle i midtspillet eller åbningen en officer. Derefter var der ingen pardon.

Mads vandt sin officer efter 1.e4,e5 2.d4,Sc6 3.d5,Sd4?? 4.c3

Michael vandt også en officer, men fik gjort det meget svært for sig selv. Med en springer mod nogle selvkørende bønder, og med meget lidt tid på uret tog han imod en remis.

Marie, der nu læser jura i Aarhus, men stadig spiller for Nr. Aaby, fik lidt fat, men overså efter eget udsagn en 1-trækskombination (men findes der 1 trækskombinationer?) i en god stilling, så selvom hun pressede blev resultatet en halv.

Casper Emil havde fået opbygget en lovende stilling. I den gensidige tidnød kom Casper Emil dog til at gå ind i en springergaffel, der kostede et tårn. Casper Emil kæmpede dog videre og pludselig gik hans modstander i panik pga. tidnøden. Casper Emil vandt derefter alt tilbage, der tidligere var tabt, og i et bondeslutspil trak han det længste strå. Godt kæmpet af Casper Emil, og partiet viste tydeligt, at det er meget vigtigt at kunne holde hovedet koldt i pressede situationer.

Theis vandt uden de store problemer et caro-kann slutspil. Det var lige efter bogen. Modstanderens officerer blev fanget i offside på kongefløjen, da Theis brød igennem i centrum, og så blev der ikke givet chancer.


En samlet sejr på 7-1.

3. runde:

Theis tog sig en lur, mens resten af holdet tog imod 4. Hovedkreds (Sønderjylland), der modsat tidligere års bundplacering i år havde et hold, der ratingmæssigt så meget lovende ud.

Bent og Casper Emil vandt begge meget sikkert, og meget hurtigt. Det samme gjorde Marie, der nappede en officer fra sin modstander efter 15 træk.

Mads Hansen vandt en bonde efter meget få træk, men tvang derefter sin modstander til give ham en dobbelttrussel, så han kunne vælge mellem at miste et tårn eller gå mat. Mads valgte at give tårnet, og efter at have ærgret sig lidt, kæmpede han videre, vandt materialet tilbage og tog minsandten hele pointet. God moral!
Åbningen var 1.e4, b6 2.Sf3, Lb7 3.Lc4, Lxe4 4.De2, Lxf3?? 5.Dxf3 hov!

Michael kom rigtig godt fra åbningen, og vandt en bonde. Desværre lavede han en fingerfejl, der tabte en dronning. Næsten det samme skete for Stefan, der også bare stod godt efter åbningen, men i tidsnøden blev hele pointet sat over styr.

Kris kom i kamp og vandt uden de helt store problemer, og selvom han ikke var helt tilfreds bagefter, var han materielt overlegen hele vejen.

Kristoffers modstander kæmpede videre med springer og fribonde nede, i håbet om at Kristoffer ikke kunne nå det. Kristoffer kørte dog gevinsten sikkert i hus.

Samlet 6-2.

4. runde:

Denne runde bød på en på papiret overkommelig modstander i skikkelse af 2. HK.
Stefan Wiecker sad over, og han var sammen med lederne vidne til en stor, for os, negativ overraskelse.

2. HK spillede friskt til og det gav godt hjulpet af heldet en samlet sejr.
Kristoffer spillede med sort galt i en lukket sicilianer og måtte ned mod Martin Hansen (søn af GM Lars Bo Hansen).

Marie kom i tidnød og måtte i en gunstig stilling tage remis .

Michael udspillede elegant sin modstander. Her blev der ikke givet ved døren.

Theis førte med 2-3 bønder i et dobbelt tårnslutspil. De forsvandt dog en efter en i hans tidnød, og det blev remis.

Casper Emil smadrede sin modstander.

Mads måtte ned. I et kompliceret midtspil kom han ind i en uheldig binding, der medførte materialetab.

Bent var oppe med en kvalitet i et slutspil. En uheldig beslutning betød imidlertid, at han gik selvmat. Bittert, for det tvang Kris ud i et risikabelt gevinstforsøg.

Kris angreb fra starten sin modstander og vandt en bonde. Stillingen var dog stadig kompliceret. Som sagt blev Kris pga. den dårlige matchstilling nødt til at spille på gevinst. Dette resulterede i at Kris i voldsom tidnød gik selvmat.
Ellers godt kæmpet af Kris, der ofrede sig for holdet.

 
Et samlet 3-5 nederlag. Uheldigt!

5. runde:

Michael sad over mod 1. HK fra København. Sidste år slog vi netop 1.HK i kampen om sølvmedaljer. I år var vi oven i købet favoritter, da de ikke havde alle deres stærke spillere med.

Kristoffer vandt efter at modstanderen i et lige slutspil glemte at flytte et tårn, der var udækket og truet.

Marie udspillede sin modstrander i åbningen. Hun vandt en bonde, men det havde desværre kostet for meget tid på uret. I tidnøden gik hun selvmat i 1.

Stefan udspillede sin modstander. Der var klasseforskel i det parti.

Kris fik foræret en officer af sin modstander, denne blev omsat til en stilling hvor Kris havde dronning mod tårn. Modstanderen spillede lystigt videre. Det kunne han dog have sparet sig, for der blev ikke givet chancer.

Theis viste stor styrke. Modstanderen fik ikke et ben til jorden.

Bent tabte hurtigt efter en kendt fejl. 1.d4, Sf6 2. Sf3, c5 3. c3, cxd4 4.cxd4, Lg4? 5.Db3! og sort har store problemer med b7 og d5.

Casper Emil førte meget længe med en officer. Modstanderen havde ikke skyggen af kompensation. Casper Emil lavede nogle uheldige beslutninger og pludselig fik modstanderen modspil, hvilke førte til materielle erobringer og siden hen mat - surt.

I en lige stilling overså Mads en mat.

Samlet 4 -4. Vi havde sat næsen op efter mere, og stillingerne berettigede også til det.

6. runde:

Kristoffer sad over mod 5. Hovedkreds fra Vejle til Esbjerg.

Marie tabte. Jeg fandt ikke ud af hvad der skete.

Resten af holdet vandt uden de store problemer.

Mads vandt f. eks en officer efter 1.e4, e5 2.d4, exd4 3.Sf3, Sf6 4.e5, Se4 5.Dxd4, Sg5??

Samlet en meget sikker sejr på 7-1.

7. runde:

En godt spillende Kris sad for anden gang over. Opgøret var denne gang imod 9. Hovedkreds fra Nordvestjylland. Et stærkt hold vi ikke undervurderede.


Kristoffer udspillede Thor Hammershøj. En gammel kending der næsten altid taber til Kristoffer.

Marie brugte meget tid i en kompliceret stilling, desværre uden at finde noget mod et angreb.

Stefan vandt i sikker stil.

Michael spillede med sort skandinavisk. En fejlvurdering førte til et par tempotab, der kostede partiet.

Theis tog remis i en stilling, hvor han stod passivt.

Bent tabte næsten alle sine brikker efter en fejlvurdering.

Casper Emil udspillede langsomt sin modstander. Han vandt den ene bonde efter den anden, og i slutspillet var han 4 bønder oppe.

Mads tabte et meget langt parti. Et rigtigt dronningeslutspil, hvor modstanderen trak det længste strå i Mads’ tidnød.

Samlet 3½-4½ var et meget kedeligt resultat, der betød at vi inden de sidste to runder reelt var uden for medaljerækken.

8. runde:

Michael sad over imod de meget stærke århusianere.

Kristoffer tabte uheldigt til IM Jacob Vang Glud. Kristoffer stod bedst, men blev “bottommated” (mat i bunden).


Marie tabte lynhurtigt en officer.

Stefan tog med sort en hurtig remis.

Kris tabte . Efter åbningen havde Kris en ruin og var nede med en bonde. Langsomt kæmpede han sig dog tilbage, men blev igen nød til at spille på gevinst fra en remisagtig stilling. Dette lykkedes dog ikke, da tiden løb ud.

Theis spillede remis imod Mads Andersen, der er Danmarks yngste mesterspiller. Theis udlignede nemt med skandinavisk, og parterne blev hurtigt enig om remis.

Bent tog imod et remistilbud. Bent havde dog et par chancer for at bygge en god angrebsstilling op undervejs.

Casper Emil spillede om topscorerpræmien. Casper Emil afslog et remistilbud og pressede derefter sin modstander. Casper Emil vandt en bonde, men overså derefter en rigtig god fortsættelse. I slutspillet kunne hans modstander lige akkurat holde remis.

Mads spillede et godt angrebsparti og vandt uden de store problemer.

Samlet et 3-5 nederlag. Vi var tæt på mere, men som det i det hele taget var kendetegnende for denne turnering, havde vi ikke marginalerne på vores side.

9. runde:

Matchen imod 7.hovedkreds fra Nordjylland lignede matchen fra 6. Runde.


Denne gang sad Theis over.

Michael og Mads gav remis, mens resten af holdet vandt.


Der var klasseforskel, og vores hold fra Fyn vandt i overlegen stil 7-1.

Samlet betød det en 5.plads, selv om vi var den hovedkreds, der scorede næstflest brætpoint!

Matchpoint kommer før brætpoint, så det hjælper ikke at vinde stort, hvis man taber småt.

Igen i år har det været en fornøjelse at være sammen med de fynske juniorer. Samlet set må vi sige at indsatsen var i orden, men marginalerne var ikke med os.

Enkeltresultater og slutstillingen mm. kan ses på hjemmesiden: tjeleefterskole.dk

Læs også:
Fynboer til junior-hold DM (6. oktober 2006)

© 2019 Fyns Skak Union