Søg i nyheder Kontakt fsu Sitemap
Liveskak


28. maj 2015 PrintvenligFREM vandt guld i Juniorrækken
Af Niels Erik Nielsen
Selv om Fyn var pænt repræsenteret i alle rækker ved Dansk Skak Unions pokalfinale-stævne på Hotel Svendborg, lykkedes det kun for et enkelt af 3. HK’ s 10 hold at komme i medaljerne. Den blev til gengæld af fineste karat, idet FREM 1 satte scoringsrekord for stævnet og vandt guld i Juniorrækken.

Som det fremgik af den første beretning, endte klubbens elitehold og Sydøstfyns ditto lige uden for præmierækken i Eliterækken, og noget tilsvarende gjorde sig gældende i Bredderækken, hvor FREM og Nr. Aaby til det sidste bejlede til en podieplads.

Det gjorde Nr. Aaby og Nyborg også i Seniorrækken, hvor de var tilmeldt 50+, men selv om begge mandskaber endte i det slagne felt, var de leveringsdygtige i flere individuelle overraskelser.

FREM og Nr. Aaby med fremme
Normalt plejer Bredderækken at være præget af stor jævnbyrdighed, og det var da også tilfældet i år.

Ganske vist formåede SK 1968 1 som stævnets eneste hold at vinde samtlige seks kampe, men da århusianerne i de fem første runder vandt to af dem med mindst mulig margin og de øvrige tre 3-1, lykkedes det dem aldrig at skabe afstand til de nærmeste forfølgere, som nærmest stod i kø for at komme til fadet.

Blandt dem var også FREM og Nr. Aaby, som holdt sig fremme på forskellig vis, og lad os kigge på forløbet i kronologisk orden.

Med et ratingsnit på 1799,5 kunne odenseanerne dårligt komme tættere på rækkens 1800-grænse, men at man derfor ikke behøver at have det bedste hold, fik de allerede en forvarsel om i 1. runde, hvor de tabte 1-3 til de senere bronzevindere fra Valby.

Nr. Aaby lagde ud med at spille 2-2 med Alssund, og da det blev fulgt op af en 3-1 sejr over Frederiksberg, kunne vestfynboerne gå til spisepause på en mange-delt tredjeplads.



Alssund - Nr. Aaby: Broder Petersen - Kaare Veng Basse.

Fra den ene yderlighed til den anden
Det kunne FREM pudsigt nok også, for nederlaget til Valby blev fulgt op af en 4-0 sejr over Holbæk, og det skulle langt fra blive sidste gang, at holdets resultater svingede fra den ene yderlighed til den anden.

Således var den allerede gal igen runden efter, hvor det blev til et 1,5-2,5 nederlag til Esbjerg.

Nr. Aaby fortsatte de gode takter ved at vinde 3-1 over Faxe og var efter 3. runde kun et halvt point efter førende SK 1968 1.

Dem mødte de følgelig runden efter, og århusianerne viste sig at være for stor en mundfuld, men nederlaget blev kun på 1,5-2,5.

Derfor kunne Nr. Aaby ikke afskrives, og det kunne FREM bestemt heller ikke efter endnu en 4-0 sejr; denne gang gik det ud over Faxe.

Med to runder igen var FREM med 10,5p. kun et halvt point efter førende SK 1968 1, mens Nr. Aaby gik ind til 5. runde med 9,5p.

Her vandt de 3-1 over Esbjerg, som inden deres indbyrdes opgør havde været et halvt point foran, og Nr. Aaby var med 12,5p. nu på en delt andenplads med Fredericia, som de skulle møde i sidste runde.

Samtidig tabte FREM et vigtigt skridt, da topopgøret mod SK 1968 1 endte med et 1-3 nederlag, men situationen var ikke værre, end at en afsluttende storsejr over Hillerød, kunne sende odenseanerne i medaljerne.



FREM - SK 1968 1: Simon Wilbrandt - Torben Steffensen.

Snublede på målstregen
Sidste runde blev imidlertid noget af et antiklimaks for begge fynske repræsentanter, der blev snydt på målstregen.

SK 1968 1 gjorde arbejdet færdigt og vandt guld med en afsluttende 4-0 sejr over Esbjerg, mens Fredericia blev en lige så sikker nummer to ved at affærdige Nr. Aaby med hele 3,5-0,5.



Nr. Aaby - Fredericia: Mads B. Svendsen - Jonas Nybo Jakobsen.

Til gengæld var der meget tæt kamp om tredjepladsen, idet både FREM, der vandt 2,5-1,5 over Hillerød, og Valby endte på 14p. Ved ligestilling afgjorde matchpoint, og her var københavnerklubben bedst.

For Nr. Aaby var det især Martin Jørgensen og Mads B. Svendsen, der trak læsset; de scorede hhv. 5 og 4,5p.

Frems fjerdebræt Peter Morling blev holdets topscorer med 4,5p., mens tredjebrættet Anton Kjeldsen endte på 3,5p.



FREM: Peter, Anton, Jess og Simon.

Slutstillingen:
1. SK 1968 1 18(12) 2. Fredericia 16(9) 3. Valby14(8) 4. FREM 14(7) 5. Nr. Aaby 13(7).

Guld til FREM

I juniorrækken måtte FREM 1 sidste år tage til takke med sølv efter suveræne SK 1968 1, og da både århusianerne og Evans igen stillede stærkt op, regnede odenseanernes skoleskakleder Yann Le Besq ikke med, at det ville blive til guld i år.

Her gjorde han heldigvis regning uden vært, men inden triumfen kom i hus, var både FREM 1 og SK 1968 1 længe i spil til mesterskabet.

I den yngste række er der altid stor styrkeforskel, hvilket straks blev understreget af, at både FREM 1 og SK 1968 1 lagde ud med at vinde 4-0, mens Evans 1 overraskende måtte nøjes med 2-2 mod Bov.

Det sønderjyske hold, der kun stillede med tre spillere, tabte kun en enkelt match, og man kan kun gisne om, hvad de kunne have drevet det til uden dette svære handicap.

1. rundes resultater betød i øvrigt, at to af forhåndsfavoritterne i skikkelse af FREM 1 og SK 1968 1 allerede i 2. runde løb ind i hinanden. Sidste år stod prestigeopgøret i 3. runde, og her var århusianernes 3-1 sejr stærkt medvirkende til, at de endte med sikkert at vinde rækken.

Denne gang spillede parterne lige op, hvilket gav Evans mulighed for at komme på omgangshøjde med de to førende mandskaber via en 4-0 sejr over FREM 3.



SK 1968 1 - FREM 1: Jens Ramsdal - Tobias Ilsøe.

Topopgøret i 3. runde mellem SK 1968 1 og Evans endte ligeledes 2-2, og det udnyttede FREM 1, der med en 3-1 sejr over Skive halvvejs i turneringen var alene i spidsen.



FREM 1 - Skive: Tobias Ilsøe - Rasmus Thøgersen.

Den fynske glæde blev dog kort, idet SK 1968 1 i 4. runde gjorde rent bord mod Springeren, mens FREM 1 trods en meriterende 2,5-1,5 sejr over Evans 1 måtte se sig distanceret med et halvt point af århusianerne.

Da de klart bedste hold allerede havde mødt hinanden, kunne FREM 1 ikke længere selv afgøre deres skæbne, men måtte håbe på hjælp fra SK 1968’ to sidste modstandere.



FREM 3 - Evans: Anders Frederiksen - Christian Iversen.

Derfor vakte det naturligvis glæde i den odenseanske lejr, at århusianerne i næstsidste runde blev parret med Skive, der på førstebrættet råder over Rasmus Thøgersen, som de færreste får point mod.

Der var dog ikke megen hjælp at hente her, idet SK 1968’ førstebræt Jens Ramsdal vandt i sikker stil, men FREM 1 fik alligevel en liv-linje, da Skives Thomas Thybo på andetbrættet besejrede Johan Hardlei.

Den udnyttede odenseanerne til via en 3,5-0,5 sejr over Fredericia at bringe sig på omgangshøjde med SK 1968 1.

Inden sidste runde var de to førende mandskaber helt lige på såvel bræt- som matchpoint, og da deres indbyrdes opgør var endt 2-2, ville mesterskabet i tilfælde af fortsat ligestilling efter 6. og sidste runde blive afgjort af den første gevinst i deres indbyrdes kamp.

Her var FREM 1 bedst i kraft af Tobias Ilsøe Jensens sejr over Jens Ramsdal på førstebrættet, men reglen kom aldrig i brug, idet århusianernes førstehold kun var i stand til at vinde 3-1 over klubbens andethold, mens FREM 1 sluttede af med at vinde 4-0 over Springeren.

Dermed var guldet i hus, hvilket holdet ikke mindst kan takke førstebrættet Tobias Ilsøe for. Han imponerede stort ved at score maksimumpoint mod meget stærke modstandere.



Juniorrækken: Tobias Ilsøe, Jesper Stensgaard og Phong Van Nguyen endte alle på 6/6p.

Bemærkelsesværdigt er det imidlertid også, at 7-årige Albert Mechlenburg Møller på fjerdebrættet præsterede at lave 5/6p.

I Juniorrækken var Fyn desuden repræsenteret af FREM 2, FREM 3 og Nr. Aaby, og
de var fælles om at have det svært.



Nr. Aaby - Springeren: Emil Harndal - Tiziano Wul Micilalizio.

Alle tre hold endte med 11p. foran Springeren og Haderslev, men en nærmere granskning af tabellen afslører faktisk, at FREM 3 i kraft af et enkelt matchpoint mere overhaler såvel FREM 2 som Nr. Aaby i den samlede stilling!



Juniorrækken i aktion.

Slutstillingen: 1. FREM 1 19(11) 2. SK 1968 1 18(10) 3. Evans 1 15(6) … 7-11. Fredericia, FREM 3, FREM 2 og Nr. Aaby, alle 11p.



FREMs guldvindere: Jacob, Alexander, Albert og Tobias.

Der blev spillet om to mesterskaber i Seniorrækken

For første gang var seniorerne opdelt i en 50+ og en 65+ gruppe, men da sidstnævnte gruppe kun talte fem hold, var det af såvel afviklingsmæssige som sportslige grunde nødvendigt at lade de i alt 13 mandskaber optræde i samme række.

Fyn var ikke repræsenteret i den ældste gruppe, men i den yngste deltog Nr. Aaby og Nyborg, som begge var nye i denne sammenhæng.

Med Nørresundby og VRS Retro i feltet kom det bestemt ikke som den store overraskelse, at de ældste viste sig at være de stærkeste.

De to hold kørte parløb om titlen i 65+ og scorede langt flere point end kollegerne i 50+, hvor det var kun SK 1968, der nogenlunde formåede at holde trit med dem rent scoringsmæssigt.

Nyborg lagde ud med at møde de senere guldvindere fra VRS Retro, som planmæssigt vandt med 3-1, derimod var det slet ikke efter bogen, at nyborgensernes Stig Gorm Jensen på førstebrættet besejrede Kaj Rosell.



VRS Retro - Nyborg: Kaj Rosell - Stig Gorm Jensen.

Nr. Aaby fik ikke den bedste start, idet de tabte 1,5-2,5 til Herning, der endte med at slutte sidst i 50+ gruppen.



Nr. Aaby - Herning: Jan Kaas Pedersen - Leif Hamborg.

I 2. runde var der dømt lokalopgør, og her fortsatte Stig Gorm de fine takter ved at vinde over Jan Kaas Pedersen, mens Svend Veise vandt over Benny Sørensen, og så hjalp det ikke Nr. Aaby, at de hentede 1,5/2p. på de to nederste brætter.



Nyborg - Nr. Aaby: Stig G. Jensen -Jan Kaas Pedersen og Svend Veise - Benny Sørensen.

Runden efter vandt Nyborg på ny, da det blev 3-1 over Evans 50+, mens Nr. Aaby måtte ned mod klubbens 65+ hold, der hentede en 3-1 sejr.



Nyborg - Evans 50+:
Stig Gorm Jensen - Tihomir Borovnica og Svend Veise - Pouelsten Holm Grabow.



Nr. Aaby - Evans 65+:
Jan Kaas Pedersen - Zijad Campara og Benny Sørensen - Max Erik Hansen.

Nr. Aaby var nu bombet så langt tilbage i feltet, at de stod til at sidde over, hvilket udløste fire fuldfede brætpoint samt to matchpoint!

En anderledes hård medfart fik Nyborg, der kun hentede et halvt point mod Fur, mod hvem Stig Gorm var ene om at komme på tavlen.

Med to runder igen førte SK 1968 og Fur 50+ gruppen med hver 10p., Roskilde havde 9,5p., mens Nr. Aaby og Nyborg stod noteret for hhv. 8 og 7 point.

I 5. runde meldte Nyborg sig igen ind i kampen om podiepladserne ved at vinde 3-1 over Herning, samtidig med at Nr. Aaby fastholdt muligheden ved at vinde 2,5-1,5 over Brønshøj.

Hertil var kravet for begge fynske mandskaber en sejr, og derfor kunne Nyborg godt have ønsket sig en anden modstander end det stærke 65+ hold fra Holstebro, der da heller ikke gav ved dørene og med en sikker 3-1 sejr sikrede sig tredjepladsen blandt de ældste.

Værd at bemærke er det dog, at Stig Gorm kronede en flot præstation ved at spille remis med Erling Høiberg. Dermed gik Nyborg-spilleren ubesejret gennem turneringen og endte sammen med Poul Revitz, SK 1968 som topscorer på førstebrættet i 50+ gruppen med 4,5p.



Nyborg - Holstebro: Stig Gorm Jensen - Erling Høiberg.

Nr. Aaby var meget tæt på at få medaljer, men i matchen mod Fur gik en gevinststilling tabt, og det gjorde hele forskellen, idet jyderne via en 2,5-1,5 sejr sikrede sig andenpladsen, mens Roskilde med samme pointtal tog bronze.

Det var skæbnens ironi, at det var Nr. Aabys to bedst scorende spillere, der endte med at tabe. Indtil sidste runde var både Uffe Høi Lauridsen og René Jørgensen nemlig ubesejrede, og begge endte på 4p.



Nr. Aaby - Fur: Jan Kaas Pedersen - Claes Løfgren.

Slutstillingen i 50+: 1. SK 1968 16(9) 2. Fur 13(7) 3. Roskilde 13(5) 4. Nr. Aaby 12(4) ... 7. Nyborg 11(6).

Se holdtabeller, enkeltresultater og fotos på Stævnets hjemmeside.


Læs også:
Philidor vandt igen - flotte præstationer af FREM og Sydøstfyn (26. maj 2015)
Dansk Skak Unions pokalfinale-stævne står for døren (23. maj 2015)

© 2019 Fyns Skak Union